Tillhör du en av de som i slutet på varje månad alltid ser skrala siffror på kontot? Då är du förmodligen precis som jag själv har varit. Det verkar nämligen vara relativt sällsynt, i alla fall i min ålder (runt 25), att man sparar delar av sin inkomst och på så sätt planerar för framtiden.
För ett år sedan resonerade jag på samma sätt. Jag lade inte undan ett öre av det jag tjänade och alla mina pengar gick till att köpa datorer, spelkonsoler, resor, krogrundor och kläder. I slutet av varje månad var pengarna slut och den 25:e började det om igen.
Nuförtiden resonerar jag helt annorlunda. På ett år har jag lyckats spara ihop över 100 000 kr genom att optimera mina utgifter och istället investera stora delar av de pengar jag tjänar. Med detta sagt har jag absolut inte blivit snål, jag har bara omvärderat vad som är värt att spendera på. Nedan kommer jag att förklara hur jag har gjort.
Undvik fasta utgifter
Jag är väl medveten om det eviga tjatet om att man ska undvika fasta utgifter men detta är en otroligt viktig tumregel, och för mig har det varit nyckeln till framgång. Undvik att binda upp er i den mån det går. På så sätt kommer ni att kunna välja bort vissa utgifter de månader som de kanske inte riktigt behövs.
Jag själv har lyckats ordna med otroligt låga fasta utgifter. Detta beror delvis på att min arbetsgivare finansierar min mobiltelefon, att jag har promenadavstånd till jobbet och att jag bor tillsammans med min flickvän, men jag är helt övertygad om att de allra flesta skulle kunna ordna ett liknande upplägg.
Här är vad jag betalar på månadsbasis:
- Boende, inkl. el, bredband, tv och hemförsäkring (delat på två) – 3 700 kr.
- Personförsäkring – 120 kr.
- A-kassa – 120 kr.
- Tandvårdsförsäkring – 60 kr.
That’s it.
Av förklarliga skäl vill jag inte offentliggöra vad jag tjänar men ponera att jag har en månadslön på ca 21 000 kr netto. Detta skulle innebära att jag har hela 17 000 kr varje månad att göra precis vad jag vill för. Jag är väl medveten om att det finns många under 30 som inte har den här typen av lön, men oavsett om nettolönen skulle reduceras till 16- eller 17 000 varje månad så skulle det fortfarande innebära 12- eller 13 000 kr till övers.
Att förvalta sin inkomst
Jag vet att det levnadssätt som jag för tillfället praktiserar kräver ca 7000 kr varje månad. För dessa pengar äter jag ute varje vardag, köper öl och vin varannan helg, köper Playstation-spel, köper kläder regelbundet, går på fotboll o.s.v.
Jag klarar med enkelhet att göra allt jag vill göra för 7 000 kr. Detta innebär att jag har ca 10 000 kr över varje månad. Vad tror ni händer med dessa? Korrekt, de sparas och investeras.
Att spara och investera
Min månatliga sparbudget ligger alltså på ungefär 10 000 kr. Strategin för hur dessa pengar sparas är enkel – Jag har en stående överföring från mitt lönekonto hos ICA Banken till mitt investeringssparkonto hos Avanza.
När pengarna väl har landat på mitt investeringssparkonto så investeras pengarna, delvis i fonder och delvis i aktier. Min förhoppning är att mina investeringar ska generera ungefär 8% i avkastning varje år, vilket är ganska lågt räknat eftersom att vem som helst med enkelhet kan skapa en pengamaskin som, på lång sikt, årligen genererar 8% avkastning i snitt. Vill du läsa mer om det kan du kika här.
I detta inlägg kommer jag inte att vidare gå in på hur man bäst placerar sina pengar, men jag kan avslöja att några av de bolag jag för tillfället äger aktier i (2017-10-05) är:
- Catena Media
- LeoVegas
- G5 Entertainment
- Storytel
Jag rekommenderar ingen att handla i aktierna bara för att jag äger dem. Det absolut viktigaste vid aktiehandel är att man först och främst lär sig grunderna och därefter successivt utökar sin kunskap för att på sikt kunna bli en framgångsrik aktieanalytiker med möjlighet att tjäna stora pengar. Min rekommendation är att ni läser vidare här och lär är grunderna inom aktiehandel.
Om ni inte har tid eller lust till att lära er om aktiehandel rekommenderar jag istället att ni använder er av Avanzas portföljgenerator eller Avanza Auto som kommer att sköta investeringarna åt er. Båda två är beprövade metoder som per automatik väljer fonder åt er och jag kan varmt rekommendera båda.
Miljonär sju år från start
Med det ekonomiska upplägg som jag redogör för i detta inlägg kommer jag att vara miljonär ca 7 år från det att jag startade. Detta förutsatt att jag kan fortsätta spara som jag gör i dagsläget och att jag kan upprätthålla min årsavkastning om 8 % – båda två är jag relativt säker på att jag kommer att kunna göra.
Gällande sparbudgeten vill jag fylla i att jag vissa månader reducerar den. Detta främst ifall jag ska göra något större, oregelbundet inköp som t.ex. ny Tv, ny säng eller dylikt. Dessa månader brukar jag dock försöka minska på mina vardagliga utgifter istället så att jag oavsett kan få in tre, fyra eller fem tusenlappar på sparkontot.
Om du själva vill se hur mycket du skulle kunna spara och investera under en viss period så kan du kolla in vår sparkalkylator.
Lycka till med ert eget sparande!
Slutligen vill jag passa på att önska er lycka till med ert eget sparande. Jag hoppas att inlägget har varit något så när inspirerande och jag kommer att försöka följa upp det någon gång per år för att redogöra för min kommande ekonomiska situation.
Kom ihåg att det viktiga inte är hur mycket ni sparar, det är att ni sparar. En tusenlapp eller två i månaden kommer på sikt att växa sig riktigt stora och det kan innebära en väsentlig skillnad längre fram i livet.
Kommentarer