Privatekonomi

Bästa betalkortet 2025 – Jämför betalkort här

Funderar du på att skaffa ett betalkort 2024? Vi har sammanställt en lista med de bästa betalkorten så att du kan hitta det som är bäst för dig. Missa dessutom inte vår guide med allt du behöver veta om denna typ av kort.

Resurs Gold

 

Bonuspoäng på köp och betalningar som görs med kortet
Använd poängen för resor och varor i poängshoppen
Reseförsäkring ingår om resan betalas med kortet

Årsavgift245 kr
Kredit5000 – 150 000 kr
Räntefritt60 dagar
Effektiv ränta3,85 %
re:member flex

re:member flex

 

Gratis årsavgift
Upp till 8 veckors räntefri kredit
Kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår
Upp till 120 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 120 000 kr
Räntefritt56 dagar
Effektiv ränta16,01 %
Komplett-Bank-kreditkort

Komplett Bank

    

Gratis årsavgift
0,5 % bonus på alla köp, 1 % bonus på alla varuköp över 20000 kr och 4 % bonus på komplett.se
Reseförsäkring, köpskydd och ID-skydd ingår
Upp till 100 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 100 000 kr
Räntefritt50 dagar
Effektiv ränta23,63 %

Bank Norwegian

    

Gratis årsavgift
 0,5 % i CashPoints på allt du handlar
Gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd
Upp till 150 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit0 – 150 000 kr
Räntefritt45 dagar
Effektiv ränta21,93 %

Rocker betalkort med kontokredit

 

 Ingen årsavgift, extra valutapåslag eller uttagsavgifter
 Cashback på köp gjorda med Rockerkortet
Gratis reseförsäkring  ingår
Upp till 40 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit5 000 – 40 000 kr
Räntefritt0 dagar
Effektiv ränta0,00 % – 19,95 %

Northmill betalkort med kontokredit

Ingen årsavgift, uttagsavgift eller valutapåslag
 Erbjudanden från Northmill samarbetspartners
Upp till 50 000 kr i kredit

Årsavgift0 kr
Kredit1 000 – 50 000 kr
Räntefritt30 dagar
Effektiv ränta9,22 % – 28,96 %

Vad är ett betalkort?

Det finns tre sorters kort att välja mellan hos en bank. Alla har de sina egna fördelar och många kommer dessutom med fina förmåner.

  • Bankkort – Ett klassiskt bankkort utan kredit. Du betalar allting vid själva köpet med de pengar du har på kortet.
  • Betalkort – Ett bankkort med kredit. Alla dina köp samlas på en och samma faktura, men du kan inte delbetala den.
  • Kreditkort – Med ett kreditkort samlar du alla dina köp på en och samma faktura. Du kan delbetala fakturan. Har ofta ännu bättre förmåner men kan också vara ett dyrare alternativ.

Ett betalkort är det bästa valet för dig som vill samla alla dina köp på samma faktura, samtidigt som du inte har något behov av att delbetala kostnaden för alla köp. Ett betalkort passar extra bra som företagskort när företag vill samla sina kostnader.

Du kan i princip använda ett kreditkort på samma sätt som ett betalkort, givet att du alltid betalar hela månadsfakturan innan förfallodatumet.

Betalkort utan kredit

Ett betalkort utan kredit fungerar precis som ett vanligt bankkort. För att kunna använda kortet behöver du ha pengar insatta på ditt konto, vilket betyder att du inte riskerar att samla på dig skulder. En annan fördel med betalkort utan kredit är att de ofta har lägre avgifter jämfört med kreditkort. Däremot erbjuder de sällan samma förmåner som kreditkort kan göra, som till exempel bonusprogram eller försäkringar.

Exempel på gratis betalkort utan kredit

Ett populärt alternativ är Lunar, ett kostnadsfritt betalkort utan kredit med många förmåner. Kortet tillåter billigare uttag inom EU och har inga gränser för valutaväxling. Det är ett smidigt val för dig som vill undvika krediter.

Du kan läsa mer om betalkort utan kredit hos Kreditkortguiden.se, en säker jämförelsetjänst för kreditkort sedan 2019.

Så här hittar du det bästa betalkortet

Det finns ett stort utbud av betalkort att välja mellan, så hur ska man egentligen veta vilket som är bäst? Det smartaste är att göra en noggrann jämförelse mellan olika kort. Då kan du snabbt få en överblick över vilka kort som verkar passa din livsstil bäst. Du kan nämligen få en mängd olika förmåner, så välj de som du verkligen kan utnyttja.

När du jämför korten bör du bland annat kika på avgifter och räntor. De avgör nämligen hur dyrt ditt kort blir att använda. Det bästa är att hitta ett betalkort som utgör en bra avvägning mellan kostnader och förmåner.

När du jämför betalkort så bör du titta på följande avgifter:

  • Årsavgift – Har kortet en avgift som ska betalas årligen och hur hög är den? Det finns både gratis kort som kostar noll kronor och dyra kort som kan kosta flera tusen kronor.
  • Uttagsavgift – Brukar du ta ut kontanter med ditt kort? Undersök i så fall om kortet tar ut en uttagsavgift för varje uttag och hur hög avgiften är. Avgiften kan skilja sig för uttag i Sverige och utomlands. En vanlig avgift för uttag utomlands ligger runt 30-40 kr.
  • Fakturaavgift – Tar företaget ut någon avgift för att skicka dig fakturan varje månad? Det gäller framförallt om du får en pappersfaktura. En fakturaavgift eller aviavgift på 25 kr per månad kan låta överkomligt, men på ett år blir det 300 kr.
  • Ränta – Räntan kan anges både som årsränta och som månadsränta. Räntan är en viktig del för hur dyrt ditt kort blir och anges i procent. Ränteavgiften tas vanligtvis ut om du inte betalar din faktura i tid utan skjuter på betalningen.
  • Valutapåslag – Många kort tar ut ett valutapåslag när du använder kortet utomlands i en annan valuta. Avgiften anges i procent och det brukar handla om 1-3 % av köpesumman.

Det var alltså de avgifter och påslag som är vanliga i samband med att du beställer ett betalkort. Glöm dock inte att läsa igenom villkoren noggrant eftersom det kan finnas fler avgifter att ha koll på.

Förutom avgifter så är det också bra att ha koll på följande tre saker:

Maxkredit

Hur mycket får du handla med kortet, är det en fast gräns eller bestäms den utefter din betalningsförmåga? Kreditgränsen kan vara 20 000 kr, 100 000 kr eller liknande. Fundera på hur hög maxkredit du behöver och vill ha.

Förmåner

När det kommer till förmåner så finns det ingen gräns för hur fina förmåner du kan bli erbjuden när du skaffar ett betalkort. Här är det bra att göra en noggrann jämförelse för att hitta de som passar dig bäst. Förmånerna kan bland annat handla om betalningsfria månader, poäng eller procentuell bonus vid köp, gratis försäkringar och liknande.

Räntefria dagar

Räntefria dagar är extra intressant för dig som vill skaffa ett betalkort. De flesta betalkort erbjuder mellan 30-60 räntefria dagar. Det innebär att det tar 30-60 dagar innan fakturan förfaller till betalning och under dessa dagar behöver du inte betala någon ränta för köpesumman. Ofta är det fördelaktigt med många räntefria dagar, speciellt om du vill kunna skjuta upp din betalning så länge som möjligt.

Fördelar med betalkort

Det finns stora fördelar med att skaffa ett betalkort och många av dem handlar just om de förmåner du kan få. Varför betala alla dina köp direkt när du kan samla dem på en faktura och samtidigt få förmåner?

En fördel är att du kan samla alla dina köp på samma faktura. Då behöver du aldrig bekymra dig för om du har pengar på kortet eller inte. Genom att betala alla köp på en och samma gång ser du exakt hur mycket utgifter du har haft under månaden. Kortet är extra bra under till exempel resor eller när du shoppar.

En annan fördel är att du ofta får en bonus när du gör dina köp. Bonusen kan vara en viss procent per köpesumma eller att du samlar poäng som du sedan kan byta in till en fin förmån. Ofta ingår det även en gratis försäkring i kortet. För dig som reser mycket är det till exempel perfekt att få en gratis reseförsäkring med extra skydd. Du kan också erbjudas olika rabatter och erbjudanden tack vare att du har ditt betalkort.

Låsta betalkort

Det finns vissa betalkort som är låsta till ett särskilt företag. Det är bra för dig som ofta handlar hos just det företaget, men akta så att du inte råkar välja denna typ av kort av misstag. Kortet kan till exempel vara låst till en viss butikskedja eller till en ett företag med bensinmackar runt om i landet.

Låsta betalkort ger ofta extra mycket poäng eller bonus när du handlar eftersom bonusen är kopplad till just det företaget. Det är även vanligt med cashbacks.

Så här ansöker du om ett kort

Det är kortutgivarna själva som bestämmer vad de har för villkor för sina betalkort. Grundkravet är dock att du ska vara myndig och dessutom vill de flesta att du saknar betalningsanmärkningar. Det är även vanligt med ett inkomstkrav där du måste visa upp din årsinkomst. Kika på varje kortutgivares hemsida för att se deras kriterier.

Det är enkelt att ansöka om ett betalkort. Ansökan sker vanligtvis på kortutgivarens hemsida och går både snabbt och smidigt.

Artikeln senast granskad: 13 juli, 2024

2 Kommentarer

  • Är inte nöjd med bankens service och funderar på byte. Har även ett sparkonto i en annan bank. Detta konto når jag bara med Bank ID.Min Bank ID fungerade inte. Det anmärktes att giltigt Bank ID saknas. Har beställt nytt Bank ID
    men det blev ingen ändring. Har haft många och långa samtal per telefon och ett möte utan en lösning. Väntar
    fortfarande på mitt Bank ID efter tre och en halv månad. Kan inte komma åt mitt konto. Jag har fler bekymmer. Vad
    kan jag göra? Har banken rätt att stänga mitt konto?

    • Hej Dagmar,

      Låter struligt och det är svårt att ge dig rätt svar här utan att veta exakt vilka bankar det handlar om. Vad händer när du besöker https://test.bankid.com/?

      Du har alltså (1) BankID som fungerar med din gamla bank men inte din nya?

      Min rekommendation är att gå ner till din nya bank på plats och försöka lösa det då telefonsamtal lätt kan misstolkas.

Kommentarer