Sparande

Bästa fonderna för nybörjare 2025 – Fondtips

Bästa fonderna
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vi är många som sparar våra pengar i fonder. Alltsedan de flesta räntor på vanliga bankkonton sjönk till i stort sett noll har fonder blivit ett populärt sätt att spara i. Men vad är egentligen en fond och hur fungerar den? Här går vi igenom vilka fonder man ska köpa utifrån olika parametrar.

Bästa fonderna i december 2025

Vi ska titta närmare på vilka de bästa fonderna varit för 2025 . Finansbolaget Morningstar följer och utvärderar fonder över hela världen. För Sveriges del har de listat de bästa och mest populära fonderna under 2024:

NamnUtveckling 1 årAvgift
Avanza Global17,03%0,10%
Länsförsäkringar Global Indexnära14,56%0,22%
SPP Aktiefond Global A12,41%0,32%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag9,67%0,26%
AMF Aktiefond Småbolag5,59%0,45%
Fidelity Global Focus A-Dis-USD3,71%2,15%
Avanza Zero-2,93%0%
Lancelot Avalon A-27,77%3,81%

Siffrorna som används i tabellen ovanför är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-04-07.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Indexfonder

För de som vill spara långsiktig ges sex olika alternativ till fonder som enligt Morningstar är bäst. De är samtliga indexfonder, det vill säga de följer ett index, som t.ex OMX30. Dessa är billiga och de ger bra avkastning på sikt. Det kanske bästa med indexfonder är att de sköter sig själva. Om man låter bli att röra pengarna växer de i takt med marknaden. Kanske blir det inga väldigt stora summor på kort sikt, men i ett längre perspektiv är de trygga och säkra och betydligt bättre än att bara ha pengarna sovande på ett bankkonto.

Avanza Zero

På första plats kommer Avanza Zero, som för övrigt är en av Avanzas mest populära fonder. På 5 år har denna gått upp 74,08%, vilket följer Stockholmsbörsen. 90% av innehavet är placerat i Sverige, och till största delen i industri, finans och teknik. Det kanske bästa med denna fond är att den är helt avgiftsfri.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Som nummer två på listan kommer Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den har under samma femårsperiod gått upp med 155,62%. Den har däremot en avgift på 0,27%, vilket dock är väldigt lågt. Sammansättningen på länder är detsamma som på Avanza Zero, men skillnaden är att man här satsat hela 86% på bolag inom finanssektorn.

Länsförsäkringar Global Indexnära

För den som vill spara i andra delar av världen finns på tredje plats Länsförsäkringar Global Indexnära, som ligger ungefär mitt emellan de båda föregående vad gäller höjning. Avgiften är också här låga 0,22%.

Småbolag

Att spara i fonder som investerar i småbolag är också populärt. Småbolag har fördelen att de kan stiga rejält. Å andra sidan kan de vara riskfyllda att äga om börsen går sämre. Ofta är det de mindre företagen som drabbas hårdast under en nedgång.

Lancelot Avalon A

Enligt Morningstars rankning hamnar Lancelot Avalon A på första plats. Och den har mycket riktigt varit en pålitlig trotjänare under senare år. Kurvan pekar stabilt uppåt, och på fem år har den ökat 179,33%. Förvaltningsavgiften är dock aningen högre. Den ligger på 4,21%.

AMF Aktiefond Småbolag

AMF Aktiefond Småbolag är nästa fond på listan. Denna fond har en kurva som pekar stabilt uppåt, och på fem år har den ökat 200,71%. Avgiften är här också låga 0,45%.

Globala fonder

Fördelen med globala fonder är att man sprider ut riskerna över ett stort geografiskt område. Dock måste man tänka på att många av bolagen i globala fonder är amerikanska. Hur dollarn går är alltså avgörande för de här fonderna.

Fidelity Global Focus A-Dis-USD

Fidelity Global Focus är årets vinnare av globala fonder. Fonden har ett större fokus mot teknik-sektorn än den genomsnittliga fonden i kategorin, vilket är en av de faktorer som lyft denna fond. Fonden har på fem år ökat med 89,97% och har en förvaltningsavgift på 2,64%, vilket dock inte är någon jättesumma så länge kurvan pekar uppåt.

Avanza Global

Avanza Global tar bara ut en avgift på 0,10%, och under ett år har den relativt nystartade fond gått upp 30,90%. Lite mer än hälften är investerat i amerikanska bolag. Resterande är spritt ganska jämnt över världen. Också vad gäller bransch är det bra spridning, även om finans ligger överst, dock bara med 17%.

Länsförsäkringar Global Indexnära

På andraplats kommer Länsförsäkringar Global Indexnära med en förvaltningsavgift på 0,22%. Vad gäller sammansättning och länder och även ökning är dessa två fonder väldigt likartade.

SPP Aktiefond Global A

För den som vill tona ner på det amerikanska och få aningen fler länder med kan SPP Aktiefond Global A vara ett alternativ. Det skiljer sig dock inte markant, och dessutom är fondavgiften något högre på 0,33%.

Bästa fonderna med låg avgift 2024

Nu ska vi kolla på det bästa fonderna med det lägsta avgifterna. Fonder med låga avgifter blir alltmer populära i och med att fler upptäcker den positiva effekten som den låga avgiften har på avkastningen. När du väljer fonder är avgiften en av det viktigaste sakerna att kolla på. Fördelen med låga avgifter är att dina pengar växer snabbare medans fonder med högre avgifter försvagar värdet på dina investeringar.

Är du ny och oerfaren kan det vara svårt att veta hur du ska hitta de fonder som har låg avgift, och som samtidigt ger en förväntad bra avkastning.

Här nedanför hittar du en lista på de 9 bästa fonderna med låg avgift.

NamnUtv. 1 årTotal avgift
Avanza Zero−2,93%0,00%
Avanza Global17,03%0,10%
Avanza Europa10,62%0,17%
Avanza Sverige0,17%
Avanza USA23,64%0,17%
Länsförsäkringar USA Indexnära19,51%0,20%
Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK17,30%0,21%
Länsförsäkringar Japan Indexnära−2,19%0,21%
Länsförsäkringar Sverige Indexnära−0,85%0,21%

Siffrorna som används i tabellen ovanför är tagna från Avanzas hemsida och hämtades 2022-04-07.

Spara i fonder – Att välja fonder 2024

Att spara i fonder är ett väl beprövat och oftast tryggt sätt att få sina pengar att växa. Det gäller dock att välja med omsorg. Att på förhand veta vad man vill med sitt sparande är a och o för den som vill hitta en fond som till punkt och pricka uppfyller de önskemål man har för den.

En fond innehåller olika sorters värdepapper. Ofta kallar man en sådan här samling värdepapper för en portfölj.

För att förklara det enkelt och konkret kan man föreställa sig att fonden är själva portföljen. Och i denna portfölj finns olika sorters värdepapper.

När man sätter in sina pengar i en fond, innebär det alltså att man köper in sig som ägare till en bit av portföljen. Du blir alltså en andelsägare till fonden och äger därmed en del av de värdepapper som ingår i den.

Om fonden innehåller tio olika sorters aktier, så äger du samtliga av dessa aktier. Du äger alltså en del av fondens helhet, och du kan inte bara äga låt säga bara en eller ett par av dessa tio aktier.

Du kan heller inte själv bestämma vilka värdepapper som ska finnas där. Detta sköts helt och hållet av fondförvaltaren, det vill säga den som har hand om fonden. Fondförvaltarens uppgift är att handla med värdepappren och så långt som möjligt se till att fonden går med vinst. Ju skickligare fondförvaltaren är, desto bättre kan man förvänta sig att fonden går.

Fördelar kontra nackdelar med fonder

Vi på Buffert.se använder oss sedan länge av fondsparande som ett komplement till vårat månatliga aktiesparande. Anledningen till detta är för att man genom fondsparande, med bara några minuters ansträngning, kan bygga upp en portfölj som mer eller mindre garanterat (över 10+ år) kommer att bygga upp en stabil och säker avkastning.

Fördelar med fondsparande

Man brukar säga att fonder kan betraktas som nybörjarens aktier och fördelarna med fondsparande är många. Den huvudsakliga fördelen för oss på Buffert är att man genom att investera i en förvaltad aktiefond köper sig ägarandelar i en rad olika bolag som någon med insyn och kunskap har valt ut. Detta innebär att man själv inte behöver ha några som helst finansiella kunskaper för att tjäna pengar på fonder. Den många gånger jobbiga och svårförståeliga analysbiten står nämligen fondförvaltaren för.

Som tack för att fondförvaltaren på sikt hjälper dina pengar att växa kräver han vanligtvis en avgift. Denna avgift kallas för förvaltningsavgift och brukar ligga på någonstans mellan 0,4-1,8 % av den vinst som fonden genererar åt dig.

Följande är ett räkneexempel på hur en fondförvaltningsavgift fungerar:

  1. Du investerar 100 kr i utvald aktiefond.
  2. Efter 6 månader har denna fond utvecklats med +10% vilket innebär att din hundralapp har vuxit till 110 kronor och din avkastning är således 10 kr.
  3. Förvaltningsavgiften för fonden är 0,4 % vilket innebär att du får behålla 9,60 kr av de 10 som fonden har tjänat in åt dig.
  4. Med förvaltningsavgiften medräknad har du alltså efter 6 månader 109,60 kr istället för 100 och din reella vinst blir således 9,60 %

Viktigt att tillägga här är att förvaltningsavgiften dras varje dag. Detta innebär att den procentuella utveckling du ser i din portfölj hos t.ex. Avanza redan har tagit förvaltningsavgiften i beräkning.

Ytterligare fördelar med att spara i fonder

Utöver att ingen vidare finansiell kunskap krävs för att bli rik på fonder så är fördelarna fler. Nästkommande i listan är nämligen den automatiska diversifieringen. Diversifiering innebär inom finansvärlden att man minimerar risken i sina investeringar och kort och gott kan man säga att det betyder att man inte ska lägga alla ägg i samma korg.

Man ska både diversifiera på så sätt att man investerar i en rad olika bolag, samtidigt som kan helst även ska se till att investeringarna är aktiva på ett flertal olika marknader. Exempel på marknader är råvarumarknaden, IT, verkstadsindustri, bilindustri o.s.v.

Den primära anledningen till att man vill diversifiera över olika marknader är för att olika marknader är olika känsliga för oförutsägbara händelser i världsekonomin. På så sätt är det alltså en metod för att ytterligare minimera sin risk.

Nackdelar

  • Lägre möjlighet för riktigt stora höjningar. Att man löper mindre risk att gå med rejäl förlust innebär å andra sidan att man heller inte har lika stor chans till en rejäl ökning på samma sätt som om man bara skulle äga en eller ett fåtal aktier. Visst kan någon av aktierna skjuta i höjden, men detta är bara en liten del av fonden. Och denna ökning kan också hållas tillbaka av andra aktier som går mindre bra för stunden.
  • Du kan inte välja själv vad du vill spara i. Du kan köpa en fond som investerar inom ett särskilt område eller land, men exakt vilka värdepapper som ingår kan du inte påverka. Detta är en nackdel om du till exempel inte vill köpa en viss sorts aktie av personliga eller etiska skäl. Å andra sidan kan man i förväg ta reda på ungefär vilka sorts aktier som ingår, så man kan undvika att handla i de fonder som inte passa en.
  • Du får inte ta del av eventuella utdelningar från aktien. När du själv handlar med aktier får man ibland utdelning, det vill säga en del av den vinst bolaget gått med. Men som innehavare i en fond får man inte den fördelen. Dessa utdelningar investeras dock in och blir en del av fonden så att fonden ökar i värde. Du får alltså ta del av denna vinst ändå, om än på ett annat sätt.
  • Du har ingen rösträtt för de aktier man är delägare i genom fonden. För den ”vanliga” spararen som ser fonder som ett bättre alternativ till bankkonton har detta i regel dock ingen betydelse.
  • Du betalar oftast en förvaltningsavgift. Den genomsnittliga kostnaden för detta ligger i Sverige kring 1 procent, vilket är relativt lågt. Tanken med avgiften är också att man får betala för att den förvaltas av någon som kan det bättre än vad man själv gör. Så för vanliga sparare som inte är insatta i aktiemarknaden understiger kostnaden vanligtvis det som man i gengäld tjänar på fonden.

Diversifierad fondstrategi

Genom att investera i en aktivt förvaltad aktiefond investerar man per automatik i allt mellan 10-150 bolag, lite beroende på vad det är för fond. Detta innebär att du genom att investera i endast en aktiefond redan där får väldigt god spridning på din investering och på så sätt alltså minimerar risken i din investering. Om du dessutom tar det ett steg längre och investerar i 10 olika aktiefonder som varje fond innehar 50 bolag i portföljen kan man säga att du indirekt blir delägare i 500 olika bolag.

Detta i sin tur innebär att det är helt okej om 249 av bolagen går dåligt, så länge 251 av bolagen går bra. Med ovanstående fondstrategi är det dessutom väldigt ofta som det är fler än de i teorin 251 bolag som går bra, förutsatt att man har valt bra fonder, vilket innebär att man allt som oftast kan se sina pengar växa stadigt.

Börja investera med eToro

Med eToro får du tillgång till en global marknad av finansiella tillgångar, inklusive aktier, kryptovalutor, råvaror och fonder. Dra nytta av vår sociala handelsfunktion och kopiera framgångsrika investerare.

Hur väljer du fonder att spara i?

Då till den stora frågan; vilka fonder ska man välja i sitt fondsparande? Svaret på frågan är för oss på Buffert väldigt enkelt.

Om ni är återkommande läsare här på Buffert är ni säkert bekanta med att vi håller Avanza väldigt högt bland de investeringssparbanker som finns i Sverige och så även i detta fall.

Avanzas portföljgenerator

Den primära anledningen till att vi på Buffert rekommenderar Avanza som det självklara valet för fondsparare är på grund av deras Portföljgenerator – Avanzasportföljgenerator tillåter nämligen vem som helst, utan krav på kunskap och dessutom helt kostnadsfritt att skapa en fullt diversifierad fondportfölj på bara några minuter.

Portföljgeneratorn fungerar som så att man till en början väljer vilken typ av portfölj man vill investera i. Valet här ska baseras på vilken riskspridning man vill ha och vad man har för sparhorisont. Vi på Buffert rekommenderar alltid långsiktigt sparande (+10 år) och detta eftersom att det är ytterligare ett sätt att minimera risken på. Därför rekommenderar vi också den portfölj som kallas Framtidsportföljen i Avanzas portföljgenerator.

Den portföljfördelning som Framtidsportföljen har per default tycker vi på Buffert är bra. Är man villig att skruva upp risken ett snäpp kan man dock reducera mängden långa och korta räntor till någonstans mellan 10-15% – Detta kommer då ge mer plats åt aktiefonder som på lång sikt nästan alltid innebär en högre avkastning, men detta till priset av att de är svajigare.

Månatligt fondsparande är att föredra

Nästa steg i portföljgeneratorn är att välja hur man vill spara, d.v.s. om man vill investera en engångssumma eller om man vill spara varje månad. Vi rekommenderar starkt att samtliga som fondsparar gör en insättning varje månad. Detta eftersom att man då kan handla både i upp och nedgång, samtidigt som man, om man aktiverar autogirofunktionen, investerar regelbundet utan att behöva göra någon som helst ansträngning.

Autogirofunktionen fungerar som så att vald summa dras från ditt lönekonto varje månad. Summan hamnar alltså automatiskt på Avanza och några dagar efter det så handlas fonderna i den fördelning som du har valt per automatik. Detta innebär att du inte behöver lyfta ett finger för att månadsspara genom portföljgeneratorn och detta tycker vi på Buffert är fullständigt exemplariskt.

Det enda som du eventuellt behöver tänka på är att ändra summan som dras från lönekontot varje månad. Detta eftersom att en sparbudget av naturliga skäl kan förändras från månad till månad.

Välja bra fonder

Sista steget i portföljgeneratorn är att välja ut fonder och här finns det primärt två saker att tänka på.

  • Förvaltningsavgiften – Förvaltningsavgiften har potential att över många år äta upp stora delar av din avkastning. Därför är det viktigt att hålla denna så låg som möjligt. Vi rekommenderar att man försöker landa på någonstans mellan 0,4-0,9 % i samlad förvaltningsavgift över de fonder man väljer ut.
  • Morningstar rating – Morningstar är ett bolag vars huvudsakliga mission ligger i att analysera och poängsätta fonder. Morningstars poängsystem är väldigt enkelt – De har en poängskala, även kallad stjärnor, som sträcker sig från 1-5 där ett betyder dålig fond och fem betyder bra fond.

När Morningstar poängsätter en fond baserar de poängen på hur fonden presterar jämfört med andra fonder inom samma fondkategori. Detta är generellt sett en väldigt bra metod för poängsättning och vår bedömning är att man till fullo kan lita på Morningstars omdöme.

Vår rekommendation

Med ovanstående information i beaktning är vår rekommendation alltså att man ska sträva efter att hitta fonder som dels har en låg förvaltningsavgift, samtidigt som de har en hög Morningstar-rating.

Morningstar

Morningstar tillhandahåller finansiell information, analyser och investeringsrådgivning till privatpersoner, rådgivare och institutioner. Morningstar har sitt huvudkontor i Chicago, Illinois.Morningstars uppdrag är att hjälpa människor att fatta bättre finansiella beslut. Företaget gör detta genom att tillhandahålla högkvalitativ forskning och analys om ett brett utbud av investeringar.

Morningstars fondbetyg

De är kanske mest kända för sitt stjärnklassificeringssystem för värdepappersfonder, där fonderna betygsätts på en skala från 1 till 5 stjärnor. Betygssystemet baseras på kriterier som riskjusterad avkastning, kostnadsförhållande och prestanda.

Stjärnklassificeringssystemet har kritiserats under de senaste åren, där vissa hävdar att det är alltför förenklat och inte tar hänsyn till alla faktorer som bör beaktas när man fattar ett investeringsbeslut. Morningstar-klassificeringarna används dock fortfarande i stor utsträckning av investerare och finansiella rådgivare.

Vanliga termer

När man hör talas om fonder träffar man ofta på ett antal olika termer som kan vara bra att känna till. Här förklarar vi några av de vanligaste:

  • Förvaltningsavgift: Den avgift som fondförvaltaren tar ut för att sköta fonden. Denna brukar ligga någonstans mellan 0,4-1,8% av den vinst som fonden ger dig.
  • Aktiefond: Minst 85% av värdepappren är aktier.
  • Räntefond: Består av 100% räntebärande värdepapper, som exempelvis obligationer och statsskuldväxlar.
  • Blandfond: En blandning av de båda ovanstående.
  • Indexfond: Denna sorts fond följer i stort sett det allmänna indexet. Dessa har i regel lägre avgift, vissa ingen alls, då de inte behöver förvaltas på samma sätt som andra fonder.
  • Hedgefond: Kan användas även i sämre tider när börsen går ner. Här investerar man friare, och aktier kan blandas ed exempelvis med lån, optioner och annat.
  • Värdepapper: Det som ingår i fonden. Det kan vara exempelvis aktier, fondandelar, obligationer och optioner.
  • Jämförelseindex: Detta används när man jämför en fonds utveckling med den mer allmänna större utvecklingen i den marknad som fonden investerar i.
  • Diversifiering: Betyder att man minskar risken i en fond genom att placera i många olika sorters värdepapper och/eller i värdepapper med stor geografisk spridning.
  • Fondandel: Den delen av fonden man blir ägare till när man sparar sina pengar i en fond.
  • Fondförmögenhet: Det totala värdet av alla värdepapper i en fond minus skulder vid en viss tidpunkt.

Vilka är de bästa fonderna?

Vilken den bästa fonden är att investera i beror på många olika faktorer. Vad som är bäst för någon kan vara mindre bra för någon annan. Alla har vi olika mål med vårt sparande. Vissa vill spara på kort sikt, kanske inför en resa eller ett nytt kök. Andra vill spara på lång sikt, som en allmän trygghet, till barnbarnen eller för att kunna leva gott efter pensionen.

Det har också betydelse hur mycket man kan avsätta i sitt fondsparande. Vill man avsätta en del av sin lön varje månad? Eller vill man sätta in en engångssumma?

En tredje fråga att ta ställning till är hur stor risk man är villig att ta. Vill man chansa på att tjäna mycket under en kort tid? Vilket samtidigt innebär risk att också förlora mycket. Eller vill man satsa på något mer säkert, som visserligen ger en viss vinst per år, men inte några skyhöga summor?

Så vad man ska fråga sig innan man börja spara i en fond är alltså:

  • Vad ska jag spara till? Och hur mycket är mitt mål att kunna spara?
  • Hur länge har jag tänkt spara? Och hur mycket vill jag sätta in och när?
  • Hur stor risk är jag villig att ta?

Du kan också fråga dig om man vill spara i någon särskild fond, exempelvis från något särskilt land, eller något särskilt område. Det finns t.ex. fonder som investerar enbart i svenska aktier, eller nordiska, ryska, asiatiska, osv. På samma sätt kan man investera i exempelvis teknik eller småbolag. Du kan välja fonder som enbart investerar i etiska fonder, exempelvis ekologiska och rättvisemärkta varor, eller jämställdhetsfonder där bolagen har rättvis fördelning av män och kvinnor i sina ledningar.

Lycka till!

Slutligen vill vi passa på att önska er lycka till med ert fondsparande. Kom ihåg att historisk avkastning aldrig är en garanti för framtida avkastning och att vara långsiktiga i ert sparande.

Fondsparande på lång sikt slår vilket sparkonto som helst med hästlängder och är ni riktigt långsiktiga (20+ år) så kan ni bli miljonärer genom att bara spara strax över tusenlappen i månaden – Så därför är det alltid viktigt att kika på de bästa fonderna för långsiktigt sparande.

Vanliga frågor och svar

Fondkursen du ser bland dina innehav uppdateras inte löpande såsom aktier gör. Istället sätts den vid en fast tidpunkt. När och hur ofta detta sker varierar mellan olika fondbolag.

För varje fond står det i deras informationsblad vilken stopp- eller bryttid fonden har. Det innebär den tidpunkt du kan lägga din order för att få närmaste fondkurs som gäller efter att bryttiden avslutats.

Vanligt är att fondkursen för svenska fonder uppdateras klockan 16.00 eller vid stängningen av Stockholmsbörsen 17.30. Men detta kan som sagt variera mellan fondbolagen.

När du köper och säljer fondandelar tar det vanligtvis någon dag innan ditt konto uppdateras med förändringen. Även här gäller olika tider för olika fonder. Du kan se i informationen till fonden när köp och sälj kommer att synas på ditt konto.

Du kan köpa och sälja fonder hos de flesta banker och nätmäklare. Det går att handla med fonder på alla de vanliga kontotyperna för värdepapper såsom Aktie- och fonddepå, ISK eller kapitalförsäkring.

Tiden det tar att sälja en fond varierar mellan olika fonder och fondbolag. Du kan se vad som gäller för en viss fond under handelsinformationen där du köper fonden. Vanligt är att svenska fonder säljs inom en handelsdag. Ibland kan det dröja någon handelsdag innan du ser på kontot att ditt sälj har gått igenom.

För fonder som investerar på utländska marknader kan det ibland ta längre tid att sälja och någon dag extra innan det syns på kontot.

Du ska betala skatt om du säljer en fond på en fonddepå eller ett aktie- och fondkonto. Då ska du betala en 30% skatt på vinsten vid försäljning. Detta deklareras i bilaga K4 i din deklaration.

Artikeln senast granskad: 13 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.

1 kommentar

  • Hej!

    Jag har ett sparande till mina barn 7 respektive 10 år gamla. Jag sparar 3000 kr/månad till dem (har samma sparande) i aktiefonder tror jag det är, de heter Swedbank Robur All.komplett och Swedbank Robur Bas Action 50% i vardera, hos sparbanken. 106.000 kr har de där nu och jag tänker fortsätta spara samma summa minst 10 år till då jag vill att de ska vara runt 20 år när de får pengarna.

    Är detta det bästa sparandet för mina barn nu eller borde jag byta? När jag läser era artiklar så känns det som att pengarna borde kunna växa bättre på annat ställe och med mindre avgifter?

    Tycker detta är jättesvårt och funderar mycket över hur jag ska göra. MVH Hanna

Kommentarer