Sparande

Fonder eller aktier – Vad ska du spara i?

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Går du i tankarna på att börja spara och står i valet och kvalet mellan fonder och aktier? Att välja rätt sparalternativ kan vara svårt. I den här artikeln reder vi ut skillnaderna mellan fond- och aktiesparande för att göra ditt val lite lättare.

Vilket sätt du väljer att spara på kan ha stor skillnad på både lång och kort sikt. Det är många som känner sig redo att börja spara, men känner en osäkerhet kring var de ska investera sina pengar. Fonder eller aktier? Först och främst benar vi ut vad de olika sparalternativen innebär.

Spara i aktier

Ofta får du höra om människor som gjort stora pengar på aktiehandel och faktum är att aktiesparande kan vara en mycket effektiv sparmetod. Men det kräver också att du vet vad du ger dig in på. En aktie är, till skillnad från en fond, en ägarandel av ett aktiebolag. Med andra ord köper du en andel i ett företag när du köper en aktie. Därefter ökar eller minskar aktien i värde beroende på hur det går för det aktuella företaget, i enkla drag.

Genom att köpa aktier investerar du som privatperson i de bolag du själv tror på och med god insikt kan du få bra utdelning. Risken med aktieköpet är däremot högre än när du köper fonder där du får en automatisk riskspridning över olika bolag och branscher.

Innan du ger dig in och handlar med aktier krävs det först och främst att du har ett startkapital, en summa som du vet att du inte kommer att behöva till annat inom de närmsta 5-10 åren, vilket brukar vara den vanliga rekommendationstiden. Aktierna kan gå både upp och ner i värde men historiskt sett tenderar de att öka i värde över tid. Därför är det viktigt att bära med sig en stor nypa tålamod som nybörjare inom aktiehandel så att du inte säljer aktierna bara för att du ser en nedgång.

En akties värde kan skilja sig stort från dag till dag och för att lyckas riktigt bra med aktier krävs det oftast både ett stort intresse och god kunskap. Det finns mängder av tidningar, bloggar och böcker att läsa, så att ett tips är att sätta sig in i handeln innan du börjar.

Generellt sett passar aktiesparandet dig som vill ha chans till högre avkastning, kan och är bekväm med att ta lite högre risker och tycker det är kul att följa börsen.

Vilka aktier ska jag välja?

Ett tips är att titta på det aktuella företagets årsredovisning för att se aktiens historik inom lönsamhet. Stark och stadig vinsttillväxt och intäktsutveckling under de senare åren ökar sannolikheten för att aktien kommer att fortsätta gå uppåt. Företagets årsredovisning hittar du oftast på den aktuella hemsidan.

Om du bestämmer dig för att aktier ska bli ditt sparande kommer du snart till steget att köpa dina första aktier. När du köper för första gången är det alltid bra att titta på företagets historik och därefter göra en uppskattning om dess framtid. När du uppskattar finns det flera saker att hålla koll på.

Nedan hittar du tre enkla tips:

  • Vilken bransch befinner sig bolaget i och hur ser framtidsutsikterna ut för den aktuella branschen?
  • Har bolaget haft en positiv vinstutveckling under det senaste året eller en längre period?
  • Vilka personer sitter på höga poster inom företaget? Personer med lyckad historik kan ge en indikation om att framtidsutsikterna är goda.

Kostar det något att handla med aktier?

Varje enskild aktie kostar självklart olika mycket beroende på hur aktiebolaget står sig på börsen, men vad som är viktigt att tänka på när du ska handla med aktier är att man betalar en handelsavgift – courtage.

Priset för courtaget skiljer sig beroende på vilken mäklare du handlar hos, vilken marknad du handlar på och hur mycket du handlar för. Kolla upp kostnaderna hos din bank eller aktiemäklare innan du börjar handla. Avanza och Nordnet är i regel de mest prisvärda alternativen för dig som är nybörjare.

Vad behöver jag för att börja?

Förutom en summa pengar och ett bra tålamod behöver du skaffa dig ett investeringssparkonto för att handla med aktier. Om du har ett investeringssparkonto betalar du en årlig schablonskatt, oavsett om du har gjort en vinst eller inte. Skatten beräknas därefter utifrån statslåneräntan och beloppet baseras på kapitalunderlaget, det genomsnittliga värdet av ditt kapital i början av varje kvartal, plus de insättningar du gjort under året.

Exempel på uträkning av schablonskattesatsen:

Den 30 november 2018 var statslåneräntan -0,51 procent. Det i sin tur innebär att schablonintäkten för det kommande året blev 1,51 procent av det genomsnittliga värdet under året, dvs kapitalunderlaget. Schablonintäkten beskattas med 30 procent och är automatiskt förifylld på deklarationen.

Om du sparat 100 000 kronor

  • 100 000 kr x 0,51 % i statslåneränta + 1% tillägg = 1 510 kr
  • 1510 x 30 % i kapitalskatt = 453 kr
  • Skatten blir således 453 kr

Spara i fonder

Traditionellt sett står fonder för det säkra och långsiktiga sparandet. Många föräldrar väljer till exempel att sätta undan pengar till sina barn och placerar de därför i fonder för en förväntad trygg och stabil tillväxt.

När du köper in dig i en fond investerar du inte allt på ett enskilt bolag, till skillnad från ett aktieköp. Istället sprider du din risk och får ta del av utvecklingen i alla de underliggande innehav som fonden äger.

Vilka typer av fonder finns?

Det finns massor av olika fonder men de vanligaste är aktiefonder. Väljer du att spara i aktiefonder investerar du i en portfölj av aktier som fondens förvaltare har valt ut, men du kan också styra dina egna val i blandfonder och räntefonder. Förvaltaren sköter därefter sparandet och byter ut fonderna utifrån aktuella analyser och prognoser och tar i gengäld en mindre avgift som du betalar när du börjar spara.

Andra typer av fonder är indexfonder, räntefonder, blandfonder och hedgefonder. Läs på om vilken typ av fond som passar dig bäst.

Att spara i fonder passar dig som vill spara långsiktigt och minska risken för förlust. En fond placerar ofta i mellan 20-30 olika aktier och på så sätt minskar du risken. Samtidigt låter du en förvaltare övervaka fondens utveckling, vilket gör att du kan fokusera på annat. Dessutom placeras ofta en betydande del i utländska värdepapper, vilket gör att fonderna ofta får namn som ”Asienfonder” eller ”Sverigefonder” eller liknande.

Vilka fonder ska jag välja?

En stark fondportfölj tar hänsyn till en rad olika faktorer såsom sparmål, tidshorisont och spararens inställning till risktagande. Därför är det viktigt att du identifierar målet till ditt sparande och därefter väljer fonder utifrån det. Om sparandet gäller pensionen till exempel, och du har över 10 år kvar till pensionsdagen är det till exempel ofta klokt att välja en fond som har större exponering mot aktier.

Ett råd som oftast ges är att du bör sprida dina risker över tid, marknader och branscher. Detta för att sprida både risktagandet och avkastningsmöjligheter.

Sammanfattning: Aktier eller fonder?

För dig som har ett intresse för börs och ekonomi kan aktiesparande både vara ett roligt och lönsamt sparande. Kom ihåg att ha ett litet startkapital att investera och bär hela tiden med dig vetskapen att tålamodet är en av nycklarna till framgång.

Om du ska spara långsiktigt, vill ha trygga alternativ utan att behöva spendera så mycket tid kring ditt sparande kan däremot fondsparandet vara det bästa alternativet. Se över vilken typ av fond som passar dig och förhoppningsvis kan du se hur pengarna växer över tid samtidigt som du kan fokusera på annat.

Artikeln senast granskad: 3 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.

Kommentarer