Sparande

Fondrobot – Vilken är den bästa fondroboten 2024

Bästa fondroboten
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Vill du ta kontroll över din privatekonomi och börja investera i fonder? Fondrobotar är ett enkelt sätt att investera på börsen, speciellt för nybörjare som inte har någon större koll på enskilda fonder och aktier. Det är även en bra sparmetod för dig som vill spara pengar men helt enkelt inte är så intresserad. Men vilken fondrobot är bäst? I den här artikeln går vi igenom vad en fondrobot är och vilken vi rekommenderar.

Med hjälp av en fondrobot får du ett automatiserat sparande med en bra spridning av dina pengar. Men vilka för- och nackdelar finns det egentligen med denna sparmetod och vad kostar det? Det ska vi reda ut i den här artikeln!

Avgift till fondrobot ligger mellan 0.15-0.24%
Total avgift ligger mellan 0.30-0.41%

Avgift till fondrobot ligger mellan 0.09-0.65%
Total avgift ligger mellan 0.25-0.93%

Avgift till fondrobot ligger mellan 0.15-0.49%
Total avgift ligger mellan 0.22-1.23%

Avgift till fondrobot ligger på 0.50%
Total avgift ligger mellan 0.82-0.88%

Avgift till fondrobot ligger på 0.35%
Total avgift ligger mellan 0.35-0.39%

Avanza logotyp

Avgift till fondrobot ligger mellan 0.35%
Total avgift ligger mellan 0.40-0.50%

Avgift till fondrobot ligger på 0.50%
Total avgift ligger mellan 0.90-0.98%

Vad är en fondrobot & robotrådgivare?

En fondrobot – är det en riktig robot eller hur fungerar det egentligen? Enkelt sagt kan säga att det är ett förprogrammerat system som hjälper dig att välja en sparstrategi utefter sparmål, sparhorisont och risknivå.

Roboten fungerar tack vare artificiell intelligens (AI) och är det enklaste sättet att spara pengar på för alla som inte är insatta i börsen. Du känner säkert igen flera av de alternativ som finns på marknaden. Du kan nämligen hitta detta automatiserade sparande hos bland annat Lysa, Fundler, Avanza, Nordnet och Opti.

Några av fördelarna med en placeringsrobot är att du får ett sparande som är enkelt, individuellt och utspritt. Namnet till trots så kan du ofta sprida dina investeringar i såväl fonder som aktier. Du kan även investera i olika branscher, på olika marknader och såväl i Sverige som utomlands.

Så här investerar du pengar med hjälp av AI

Om du ska börja investera med hjälp av en robot så får du börja med att svara på ett antal frågor för att lägga upp en sparstrategi. Frågorna rör bland annat din privatekonomi och dina sparmål.

När frågorna är besvarade ger roboten dig en sparstrategi som visar hur pengarna kommer att investeras för att uppnå dina mål. Givetvis får du själv bestämma vilken risknivå du vill lägga dig på.

Frågorna som skapar din sparstrategi rör bland annat:

  • Dina sparmål – Vilket mål har du med ditt sparande. Ska du spara till en semesterresa, en kontantinsats eller liknande?
  • Ditt sparbudget – Hur mycket pengar du vill investera direkt och sedan investera varje månad.
  • Din sparhorisont – Hur länge du vill spara dina pengar, det vill säga när du planerar att använda dem.
  • Vilken risknivå du är bekväm med – En hög risknivå ger ett mer volatilt sparande, men du kan även få en högre ökning av ditt kapital och en bättre avkastning.

Man kan säga att roboten fungerar som en personlig finansiell rådgivare, men allt är helt automatiserat. Oftast plockar roboten inte ihop en helt personlig sparportfölj åt dig, utan den har ett tiotal portföljer som den väljer mellan baserat på dina svar.

Vem kan investera i fondrobotar?

Fondrobotar är till för alla som vill investera sina sparpengar. Det gäller oavsett om man är helt ny på börsen eller om man vill komplettera sitt vanliga aktiesparande.

Fondrobotar är framförallt till för alla som:

  • Är helt nya till börsen och snabbt vill komma igång
  • Erfarna investerare som vill automatisera en del av sitt sparande
  • Vill investera sina pengar på ett enkelt sätt utan att behöva hänga med i börsens nyheter
  • Vill få en bra spridning på sina pengar över flera marknader
  • Vill spara regelbundet, oavsett summa

Allt om fondrobotars avgifter

När du undersöker vilken placeringsrobot du ska använda för att investera dina pengar, då kommer du framförallt att stöta på två olika slags avgifter. Dels en avgift till fondroboten och dels en total avgift. Den genomsnittliga totala avgiften för att använda en placeringsrobot är 1,4 %.

Avgift till fondroboten

Avgiften till fondroboten är den avgift som går till själva programmet/företaget som placerar dina pengar. Denna avgift ligger på mellan 0,09-0,65 % beroende på var du väljer att investera.

Total avgift

Den totala avgiften räknar även in de avgifterna som fonderna tar ut. Det är alltså fondernas avgifter plus robotens avgifter. Den totala avgiften ligger på mellan 0,22-1,23 % hos de vanligaste placeringsrobotarna.

Det är viktigt att ha koll på alla avgifter. Det är nämligen pengar som du kommer att förlora och som tas från din investering. Det kan dock vara en relativt låg kostnad om dina fonder går bra och ökar i värde, vilket är själva planen och syftet med investeringen.

Ju mer pengar du investerar hos en placeringsrobot, desto mindre brukar avgiften bli. Utöver de ovan nämnda avgifterna kan det även tillkomma transaktionsavgifter.

Risker med automatiserat sparande

Genom att använda fondrobotar för dina investeringar får du goda råd om hur du ska placera dina pengar. Du får även verktyg för att inse vilken avkastningspotential ditt sparande har ur ett långt tidsperspektiv.

Det är dock bra att ha lite koll på vilka risker som finns med ett datorstyrt sparande. Idag är artificiell intelligens så pass välutvecklat att riskerna är små. Man kan helt enkelt säga att fondrobotar innebär samma risker som om du investerar på egen hand.

Till riskerna hör därför att börsen snabbt kan gå nedåt, vilket innebär att dina investeringar kan sjunka i värde. En fondrobot är alltså ingen genväg till snabba pengar, utan du får endast råd om hur du ska placera dina pengar på bästa sätt.

Hitta den bästa fondroboten & robotrådgivaren 2024

Det finns ett stort utbud att välja mellan om du vill börja investera pengar med hjälp av en placeringsrobot. Så hur ska du egentligen veta vilken som är bäst för just dig? Det bästa du kan göra är att jämföra de olika programmen och deras utbud. Helt enkelt kika på om roboten kan hjälpa dig att uppnå dina sparmål.

I din jämförelse på jakt efter den bästa fondroboten så bör du kika på följande:

  • Avgifter – Vilka avgifter som tas ut och hur höga de är.
  • Utbud – Vilket utbud roboten har av både fonder och aktier.
  • Målgrupp – Vilken målgrupp roboten riktar sig till.
  • Användarvänligheten – Hur enkelt det är att investera med hjälp av roboten.
  • Enheter – Vilka enheter du kan använda. Måste du investera på datorn eller har placeringsroboten en app?

Genom att jämföra olika robotar så kan du hitta det bästa alternativet för just dig. Glöm inte att även kika på var dina pengar sparas. Sparas pengarna på ett ISK, KF eller liknande? Ett ISK (investeringssparkonto) är ofta det bästa valet för dig ur en skattemässig synpunkt. På ett ISK betalar du mindre skatt jämfört med de andra alternativen.

Vad gör jag med pengarna hos min fondrobot?

När du har öppnat ett investeringskonto och investerat ditt första belopp, då behöver du inte göra något särskilt. Du kan bara ordna en automatisk överföring som varje månad investeras i din portfölj.

Sedan är det bara att slappna av och vänta på att kursen ska stiga och på att din avkastning ska öka. Allt medan du slipper bekymra dig för hur du ska placera dina pengar.

Opti eller Lysa?

För att verkligen kunna utvärdera vilken av fondrobotarna som presterar bäst behöver vi titta på resultatet över en längre tid. Detta är svårt att göra, eftersom denna investeringsform är relativt ny på marknaden. Det vi däremot kan göra är att jämföra upplägget för båda dessa produkter.

En sak vi kan se är att Lysa har en lägre avgift för sin tjänst. Den totala avgiften kan dock variera beroende på vilka fonder du har i din portfölj. Samtidigt har Opti ett lite annat utbud än Lysa. De investerar till exempel även i råvaror vilket ger din portfölj ytterligare en dimension bortom aktier och räntebärande värdepapper.

Information om Opti

Opti är en svensk produkt och företaget har sitt huvudkontor i Stockholm. De är oberoende och Opti är utvecklad för att ge en så bra avkastning, till så låg risk som möjligt, utan att vara bundna till någon särskild bank eller fondförvaltare. Du använder Opti genom deras populära app som finns både till iOS och Android.

Med Opti får du ett brett och diversifierat fondsparande. Det innebär att du kommer att få en portfölj som innehåller aktier från flera olika länder, inom olika branscher. Du kommer att få exponering mot olika räntebärande värdepapper från olika marknader, olika typer av råvaror med mera. Enligt Opti själva har de som mål att ge dig Sveriges bredaste portfölj.

Det är enkelt att komma igång med Opti och när du ska börja ditt sparande kommer du först att få svara på en mängd frågor. Dina svar hjälper sedan Opti att bestämma hur din portfölj ska se ut, baserat på vilken risk du vill ta. Sedan presenterar de ett förslag och därefter väljer du om du vill investera i just den portföljen.

På Opti har du ditt fondinnehav på ett investeringssparkonto (ISK), vilket är det bästa ur skattesynpunkt. Det innebär att du inte behöver betala vinstskatt om du skulle vilja sälja dina fonder.

Information om Lysa

Lysa är en fondrobot som investerar enligt en modell byggd på forskning och empiriska data. Företaget är svenskt och lanserades 2017. Det är en mycket omskriven fondrobot som snabbt blivit väldigt populär.

Lysa är enkel att använda och fungerar utmärkt att logga in på både via datorn och mobilen. Till en låg avgift hjälper Lysa till att bygga en portfölj för ditt långsiktiga fondsparande.

När du ska öppna ditt konto hos Lysa får du först svara på lite frågor, för att fondroboten ska veta vilken risk du är villig att ha i ditt sparande. Därefter får du ett förslag på en bred portfölj med en fördelning av räntor och aktier, med geografisk spridning över nästan hela jorden.

Hos Lysa sparar du också på ISK, vilket är det bästa alternativet för dig som fondsparar i Sverige.

Likheter mellan Opti och Lysa

Fondrobotarna har flera saker gemensamt:

  • Båda är relativt nya svenska produkter som gör ditt sparande enklare.
  • Båda ger en bred, diversifierad investeringsportfölj.
  • Du börjar genom att svara på en mängd frågor och får sedan ett förslag på en portfölj.
  • Sparandet hos båda aktörer försäkras av investerarskydd och insättningsgaranti vilket är en trygghet som gör att du kan få tillbaka dina pengar oavsett vad som händer med förvaltningsföretaget.
  • Båda är bra och pålitliga tjänster med goda omdömen från både privatpersoner och i media.
  • Både Opti och Lysa använder ISK som kontotyp för din portfölj.
  • Du kan spara som företag hos både Lysa och Opti på ett enkelt sätt, till förmånliga priser.

Skillnader mellan Opti och Lysa:

Det finns ett par skillnader mellan fondrobotarna som är värda att känna till:

Avgifter

Det är inte helt enkelt att säga exakt vad sparandet kommer att kosta, eftersom det varierar beroende på vilka fonder som kommer att ingå i din portfölj. Men de fasta kostnaderna som finns är:

Lysa har en avgift för sin tjänst på max 0,24%. Sedan tillkommer fondavgifter och transaktionsavgifter. Tar ingen kickback från fondbolagen eller några dolda avgifter.

Opti har en årlig avgift på 0,5%. Sedan tillkommer fondavgifter. Även Opti ger tillbaks provisionen från fondbolagen, vilket innebär en rabatt jämfört med till exempel fondsparande hos en bank. Enligt Opti själva blir kostnaden i genomsnitt 0,9% av det totala portföljvärdet per år.

Funktion

Det finns några skillnader i funktion mellan Opti och Lysa:

  • Opti används endast genom appen. Lysa fungerar via webbläsaren på både dator och mobil.
  • Hos Opti finns ett inbyggt fokus på hållbarhet, men även en möjlighet att göra din portfölj extra hållbar genom att bland annat försöka undvika fossila bränslen.
  • Opti inkluderar även saker som råvaror och ger en bredare och mer väldiversifierad portfölj.

Vad är skillnaden mellan att investera i Opti och Lysa jämfört med vanliga indexfonder?

Både Opti och Lysa är hjälpmedel som är tänka att göra det enklare för dig som ska fondspara, att hitta rätt fonder för dig. Det finns otroligt många fonder att välja mellan och många fallgropar att gå i. Vissa fonder har onödigt hög avgift, medan andra inte är tillräckligt breda och väldiversifierade.

Det Opti och Lysa gör är att utgå från ett brett urval av fonder, på olika marknader i olika länder och välja ut alternativ som kompletterar varandra på ett smart sätt. De använder komplexa modeller baserade på forskning inom det som kallas modern portföljteori och den tillgängliga historiska data som finns kring olika aktieindex och värdepapper.

Förutom att bygga investeringarna på teori så är Opti och Lysa dessutom aktiva. Det betyder inte att de sitter och tradar med dina fonder, men däremot kan de göra ändringar om väsentliga saker förändras bland dina innehav. Till exempel om avgifterna ändras, fondens innehav eller inriktning förändras eller liknande.

Hela poängen med Opti och Lysa är att göra hela investeringsprocessen och sparandet så enkelt som möjligt, samtidigt som du får en välbalanserad portfölj med en sannolikt bra riskjusterad avkastning.

Sammanfattning om Lysa och Opti

Både Lysa och Opti är smarta alternativ som gör ditt fondsparande enklare. De är lätta att använda och ger en diversifierad investeringsportfölj till låga avgifter.

Lysa har lägre avgifter och är ett något mer populärt val.

Opti ger ett bredare utbud och investerar även i till exempel råvaror, och de siktar på att ge den mest väldiversifierade portföljen i Sverige.

Vilket alternativ som är bäst får framtiden utvisa. Men båda dessa fondrobotar är definitivt välkomna inslag på finansmarknaden, då de gör fondsparandet både enklare och billigare för dig som kund.

Fördelar och nackdelar med Funder vs Opti

Här tittar vi närmare på Fundler vs Opti i relation till varandra:

Fördelar med Fundler mot Opti:

  1. Lägre avgifter än Opti
  2. Möjlighet att välja mellan ett större utbud av investeringar
  3. Användarvänligt gränssnitt

Nackdelar med Fundler mot Opti:

  1. Lägre avkastning än Opti i genomsnitt
  2. Finns inte i alla länder
  3. Kräver ett minsta investeringsbelopp

Fördelar med Opti mot Fundler

  1. Högre avkastning än Fundler i genomsnitt
  2. Tillgänglig i alla länder
  3. Inget minsta investeringsbelopp

Nackdelar med Opti mot Fundler

  1. Högre avgifter än Fundler
  2. Begränsade investeringsalternativ
  3. Inte lika användarvänligt som Fundler

Artikeln senast granskad: 2 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.

Kommentarer