Privatekonomi

Reseersättning – Så fungerar avdrag för resor till och från arbetet

Reseersättning
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Om du har långt till din arbetsplats kan du ha rätt att dra av resor till och från jobbet på din deklaration och få pengar tillbaka. För att kvalificera dig för reseersättning krävs det dock att du uppfyller vissa krav.

Reseersättning är en skattereduktion och gör så att din pendling till och från arbetsplatsen blir billigare. Det finns helt enkelt mycket att vinna på att känna till och använda detta avdrag.

Vem kan få reseersättning?

Om du reser till, från eller i jobbet så kan du ha rätt till skattefri reseersättning. För att få göra ett reseavdrag måste du uppfylla följande tre krav:

  • Sammanlagt belopp om 11 000 kr
  • Minst 5 km till jobbet
  • Spara minst 2 tim/dag

Reseavdraget är en skattereduktion om du kan dra av om resorna överstiger totalt 11 000 kr per år. För belopp under 11 000 kr så är kostnaden inte avdragsgill.

Du behöver dessutom ha minst fem kilometer till jobbet samt spara minst två timmer per dag jämfört med om du istället hade åkt med kollektivtrafiken. Med kollektivtrafik bland annat bussar, tåg och tunnelbana. Skatteverket beräknar tidsvinsten på två timmar genom att beräkna den kortaste möjliga körsträckan. I denna tidsvinst får du inte räkna med privata ärenden längs med vägen, såsom att hämta barn på förskola eller skola.

Det är alltså inte alla som tar bilen till jobbet som får dra av kostanden för transporten. Om det däremot saknas allmänna kommunikationsmedel där du bor så får du ansöka om reseersättning redan när du har längre än två kilometer till jobbet.

Hur betalas reseersättning ut?

För att få din reseersättning för pendling till och från jobbet så ansöker du om detta i och med att du skickar in din deklaration. Du gör det enkelt genom att fylla i ett reseavdrag för den summa som du har spenderat på din pendling under årets gång. Reseersättningen betalas sedan ut i samband med att deklarationen godkänns.

Tänk på att spara alla kvitton eftersom du behöver dem vid din deklaration. Då kan du räkna ut hur mycket pengar du har förbrukat samt bevisa att du har tankat din bil inför pendlingen etcetera. Du behöver inte skicka in dina kvitton i samband med att du ansöker om reseavdraget i din inkomstdeklaration. Du ska dock kunna göra det om Skatteverket kontaktar dig för att få se dem.

Du ska även kunna visa att ditt fordon har rullat det antal mil som du uppger att du har pendlat till och från jobbet. Det är extra viktigt att tänka på om du byter bil eller lånar en bil av familj och vänner.

Så här mycket kan du få i reseavdrag

Om du pendlar till och från ditt arbete varje dag så får du inte bara ersättning för den bensin du förbrukar, du får även avdrag för slitage på bilen. Du får reseavdrag för din pendling enligt följande tabell:

Reseavdrag
Egen bil18,50 kr per mil
Förmånsbil (bensin, laddhybrid, el)9,50 kr per mil
Förmånsbil (diesel)6,50 kr per mil
Motorcyklar & mopedbilar9,00 kr per mil
Moped4,50 kr per mil
Cykel350 kr per år

Hur mycket pengar du får varierar alltså beroende på vilken typ av transportmedel du använder dig av.

Avdrag för parkeringskostnader och extra avgifter

Om du tar bilen till jobbet så kan du även få dra av kostnaden för parkering. Om du får dra av parkeringskostnader beror dock på hur ofta du använder bilen i tjänsten och hur ofta du tar bilen till jobbet.

Om du har kört minst 300 mil i tjänsten och använt bilen i minst 60 dagar och högst 160 dagar under året, då får du dra av kostnaden för parkering vid arbetsplatsen. Om du istället kör 300 mil och använder bilen i minst 160 dagar under årets gång, då får du dra av kostnaden för parkering även för de dagar som du inte använder bilen i tjänsten.

Du kan även få göra avdrag för olika avgifter som är förknippade med din transport till och från arbetet. Hit räknad bland annat väg-, bro- och färjeavgifter. Om du åker till arbetet med din privata bil eller förmånsbil får du även göra avdrag för den trängselskatt du betalar.

Om du får ersättning från din arbetsgivare

Tar du bilen till och från jobbet och får ersättning för transportkostnaden av din arbetsgivare? I så fall måste du uppge arbetsgivarens ersättning som lön i din inkomstdeklaration. Därefter kan du ansöka om avdrag för resekostnader på samma sätt som om du inte hade fått någon ersättning.

Om du däremot inte får någon annan ersättning för ditt jobb utöver de fria resorna, då är förmånen med de fria resorna skattefri.

Om du däremot reser i jobbet så kan din arbetsgivare bli skyldig dig reseersättning. Då ska din arbetsgivare skyndsamt betala ut ersättningen så att din personliga ekonomi inte påverkas av utläggen. Ersättningen kan vara skattefri om schablonbeloppen inte överskrids.

Reseavdrag om du reser med kollektivtrafiken

Du kan få göra avdrag för resor om du använder den allmänna kollektivtrafiken för att ta dig till arbetet. Du får då göra avdrag för det billigaste färdsättet.

Till den allmänna kollektivtrafiken räknas bland annat tåg, bussar och tunnelbana. Det finns dock olika regler att följa för att kunna göra avdrag för resor med kollektivtrafiken.

Dels så får du endast göra avdrag för den del av dina reseutgifter som överstiger 11 000 kronor. Om du reser för mindre än 11 000 kronor på väg till och från jobbet så får du alltså inte göra något avdrag. Dessutom så måste avståndet mellan din bostad och din arbetsplats vara minst två kilometer.

Kom också ihåg att du inte får göra avdrag för årskort som du har köpt i förskott året innan. Då måste du vänta och ansöka om ditt reseavdrag året därpå.

För att kunna göra reseavdrag om du har åkt i kollektivtrafiken måste du spara dina kvitton för att kunna skicka in dem som underlag till Skatteverket om de begär det.

Reseavdrag om du veckopendlar

Idag är det många som veckopendlar till större städer och då kan du få göra reseavdrag om du jobbar på en annan ort och bor där under veckorna.

Du får göra avdrag för en hemresa per vecka. Hemresan räknas då från din arbetsort till din hemort. Då måste avståndet mellan din bostadsort och din arbetsort vara minst 50 kilometer och dessutom krävs det att du har övernattat på arbetsorten.

Det spelar ingen roll hur lång din hemresa är och du får även begära reseavdrag för en hemresa per vecka om du jobbar inom EU/EES-rområdet eller Schweiz. Avdraget ska då gälla för det billigaste resesättet.

Artikeln senast granskad: 22 december, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.

2 Kommentarer

  • Hej
    Här står det avdrag till och från jobbet, fast räknar jag ut det med hjälp av Skatteverket så ska man enbart ange enkel resa?! Vilket gäller undrar jag?

    Mvh, Tina

    • Hej Tina,

      När det gäller avdrag för resor till och från jobbet så är det vanligtvis enkel resa som gäller. Det innebär att du kan dra av kostnader för resor mellan ditt hem och ditt arbete, men inte för resor mellan andra platser såsom lunchrestauranger eller möten. Enkel resa innebär att du bara får dra av kostnaden för en resa från hemmet till arbetsplatsen och inte tur och retur.

      Rekommenderar att du läser upp på Skatteverket för mer hjälp: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2022.2/326310.html

Kommentarer