Det är intressant att jämföra skillnaderna mellan norska och svenska lån. För svenska medborgare är det nästan alltid bättre att ta ut ett svenskt lån på grund av att det är lägre räntor i Sverige. För svenskar som bor i Norge eller som ska finansiera något i landet kan det dock vara aktuellt med ett norskt lån.
Precis som i Sverige är ett smslån samma sak som ett konsumtionslån, snabblån, blancolån och privatlån. Det är helt enkelt olika termer för samma lån; ett privatlån utan säkerhet som inte är öronmärkt för något särskilt. Smslån kan man ansöka om via mobilen när man väl är godkänd som låntagare, därav namnet. I Norge kallas den här typen av lån för forbrukslån.
När smslån började bli vanligt i Norge och Sverige var det en oreglerad marknad. Långivarna hade inte några riktlinjer eller regler att förhålla sig till, men idag är det mycket mer reglerat. Idag måste alla långivare vara tydliga med lånens villkor och den effektiva räntan måste alltid vara synlig för låntagare.
Norge beslutade att konsumentskyddet skulle höjas 2017 då ett nytt regelverk infördes. Ett räntetak infördes och idag får inte kostnaden för lånet överstiga det lånade beloppet. Har du till exempel lånat 5000 kronor får du inte betala tillbaka mer än 10 000 kronor totalt.
En annan skillnad är att norska sms lån och andra privatlån enbart kan ha en avbetalningstid på maximalt 5 år. I Sverige kan det sträcka sig till 10 år, men det är hårdare krav på korta återbetalningstider i Norge.
Räntorna i Norge är högre än vad de är i Sverige och därför kommer ett norskt lån att kosta mer än ett svenskt lån. I Sverige har vi en negativ reporänta på -0,25 procent. Norge höjde reporäntan i mars 2019 och den ligger numera på +1 procent. En högre reporänta innebär i korthet att lån blir dyrare för låntagaren.
Forbrukslån utan säkerhet är en speciell produkt, för det går inte att få reda på vad det kostar innan banken har behandlat din ansökan. Det är först efter att ha sänt in din ansökan som du kommer få reda på vad lånet kostar. Norska banker tar alltid ut en kreditupplysning för att ta reda på hur riskfyllt lånet är. Har du dåliga kreditvärdighet får du i regel högre ränta.
Tidigare tog det längre tid att ansöka om norska sms lån, men precis som i Sverige har processen blivit snabbare de senaste åren. Införandet av BankID, ett nytt norskt kreditregister och nya datasystem hos bankerna har gjort att väntetiderna är mycket korta idag.
En norsk bank kan bara ta kreditupplysningar på personer som är folkbokförda och har medborgarskap i Norge. Vissa banker kan göra sökningar i Sverige och på Upplysningscentralen om det krävs. I regel måste du dock ha ett norskt personnummer eller att ett D-nummer sedan minst sex månader. Du måste även ha ett bankkonto hos den bank som du tar lånet ifrån, men det kan sättas upp i samband med lånet.
Kommentarer