Blogg

Tips för dig som ska flytta utomlands

Jobba utomlands
Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Här hittar du 20 tips på hur du klarar dig bättre i utlandet när du vill flytta och bo utomlands: Mediciner, bankkort, kopior på pass, värdehandlingar och allt annat som gör att du klarar din utlandsvistelse lättare. Tipsen handlar om allt från pengar och bagage till hur du gör när något händer.

Mediciner

Ta med ett litet apotek med mediciner mot huvudvärk, magproblem och vätskebrist. Tar du receptbelagd medicin bör du se till att få med dig en stor dos hemifrån. Be också din doktor att skriva ett intyg om medicinen så du inte får några problem i tullen eller säkerhetskontrollerna.

Lär dig några ord

Att kunna några ord på språket som talas i landet du besöker är aldrig fel. Lär dig tillräckligt för att kunna introducera dig själv och hur man ställer frågor, även om det följs upp av att man pekar sig fram.

Respektera kulturen och lagarna i landet du besöker – Det som inte är brottsligt i Sverige kan vara det i utlandet.

Lär dig språket
Har du planerat att bo utomlands en längre period? Passa på att lära dig språket så blir vardagen enklare.

Värdehandlingar

Se till att du alltid har kopior på alla värdehandlingar som exempelvis passet, visumet, biljetterna, kreditkorten med flera. Ett tips här är att lämna kopiorna i Sverige med någon man litar fullt på – familjen är bland de vanligare.

Bankkort

Ett vanligt Visa eller Mastercard fungerar utmärkt i utlandet. Ska du vistas länge i ett land kan det vara fördelaktigt med ett lokalt bankkort. För att öppna ett bankkonto är det en fördel att ha ett intyg från din svenska bank som visar att du har ett konto där. Med ett Visakort kopplat till ett konto i Sverige blir det också enklare för föräldrar och vänner att föra över pengar när du behöver det i nödlägen.

Bagage

Ha bara dina egna grejer i bagaget, särskilt när du passerar en gräns men även i andra sammanhang. Ha alltid koll på ditt bagage. Hjälp aldrig någon med att bära en väska, särskilt inte  vid en gräns.

Bagage två

Ta i förväg red på vilken maxvikt som gäller på det flygbolag du ska resa med så att du inte ställs inför att betala extra avgifter för bagaget. Säkerhetsreglerna för vad du får ta med dig ombord gäller däremot alla flygbolag.

Vätskor, gelé och spray får inte överstiga en deciliter per behållare och ska placeras i en genomskinlig en liters plastpåse. Undantag för mediciner och dietmat. Däremot så: För incheckat bagage gäller inga sådana restriktioner.

Försäkring

Hemförsäkringens reseskydd varar 45 dagar. För en längre tids utlandsvistelse är en separat försäkring helt nödvändig. Vid studier utomlands är CSN:s utlandsstudieförsäkring ett prisvärt alternativ. I vissa länder kräver skolan att du har en försäkring.

Skaffa också det Europeiska Sjukförsäkringskortet om du ska studera och resa inom Europa – Detta beställer man hos Försäkringskassan.

CV

Skriv ditt CV på engelska (eller landets språk). Spara det på ett USB-minne och i ett lagringsutrymme på nätet, så att du lätt kan komma åt det när du behöver använda det.

Biljetter

Köper du biljetter på nätet är det lämpligt att skriva ut och spara extra kopior med hela bokningen inklusive det finstilta. Bokningsuppgifterna kan behövas på flygplatser med extra krav på säkerhet. Ibland kan till exempel vaktpersonal kräva att få se biljetterna innan man blir insläppt i avgångshallen.

Flygbiljetter

Vissa flygbolag kräver att du återbekräftar (reconfirm) flygresan senast 72 timmar innan resan – Du riskerar att förlora din plats i planet annars. Det kan också vara bra att ringa och kolla eventuella ändringar eller indragningar inför en flight.

Körkort

Internationellt körkort ordnar du via exempelvis Motormännens riksförbund. Det kan ta sin tid så var ute i god tid. Körkortet kostar 195-220 kronor. Motormännen informerar också om regler för olika länder på sin webbplats.

Foton

Ta med några nytagna foton på dig själv. Färska bilder är alltid bra att ha i olika sammanhang, vid jobbansökningar, för månadskort på tunnelbana och framförallt för visum till ett land där sådant krävs och annat som om man exempelvis skulle bli av med det man har.

Hör av dig

Vem vet var du är? Hör av dig när du är ute och reser. Det är viktigt att någon vet var du är om någonting skulle hända. Lämna en resplan hemma och glöm inte att berätta om det blir några större ändringar. Det räcker med ett sms.

Nödläge

Lägg till ICE-nummer (In case of Emergency) i din telefonbok, både i mobilen och på papper. Numren används av räddningspersonal om de behöver få kontakt med en anhörig vid ett nödläge. Du kan ladda ner telefonnummer till ambassader, konsulat och försäkringsbolag direkt till mobilen.

Gå in på UDs hemsida, tips om utlandet, så hittar du de telefonnummer du behöver om något händer.

Boende

Första natten kan det kännas tryggt att ha en bokning som du gör på nätet hemifrån. Men det är inte nödvändigt att binda sig för ett boende för längre tid hemifrån utan i början kan du alltid bo på billiga vandrarhem. Där får du både nya vänner och ofta tips om hur bostadsmarknaden ser ut i din nya hemstad – alternativt om det finns kollektivboenden med billiga rum.

Koll på läget därhemma

Hyr ut din lägenhet hemma under tiden du är utomlands, men ha koll på att du har rätt skrivna kontrakt, att hyran betalas och att inga räkningar ligger obetalda. När man flyttar utomlands blir detta ännu viktigare då det är svårare att sköta ärenden där hemma från distans.

Mobilen

Ta med mobilen men se till att den inte är operatörslåst därför att det smartaste brukar vara att köpa kontantkort när du kommer fram. Tänk på att internettjänster och utlandssamtal i mobilen kan bli mycket kostsamma såvida man inte är innanför EU som numera har gratis roaming.

Nya vänner

Om du är helt utan kontakter på din nya vistelseort finns det en uppsjö av kontaktförmedlingar på nätet där du kan hitta nya vänner. Förmedlingarna är mer eller mindre seriösa, en del är mer ute efter att få del av dina pengar.

Man bör även se till att man lämnar hemmet och utsätter sig för sociala tillställningar vilket kan vara alltifrån barer, mataffärer till kurser som exempelvis målning.

Var försiktig

Ha aldrig plånboken eller pengar framme på gatan eller i andra miljöer där mycket folk rör sig, särskilt inte i storstäder. Man brukar säga att desto större stad, desto fler finns det som vill åt dina pengar.

Sociala koder och seder

Om du stannar en längre tid i ett land, ta reda på lite om seder och bruk, lär dig lite sociala koder så att dina gester och uttryck inte missförstås.

Krisläge

Olyckor händer trots allt. Om du skulle hamna i ett område där en stor olycka eller en naturkatastrof inträffar – försök alltid i första hand att kontakta dina anhöriga och närmaste vänner, även om du inte själv råkat illa ut – Då slipper de oroa sig.

I nödlägen bör du också försöka få kontakt med närmaste svenska ambassad eller konsulat. Se till att du har alla nummer sparade i mobilen från UD:s hemsida så vet du alltid vem du ska kontakta när något händer.

Artikeln senast granskad: 16 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.

Kommentarer