Blogg

Buffert reser till Japan 2017 Del 2

Skriven av Axel Hansson
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Här kommer del två av vårat äventyr i Japan. Den här gången är det jag, Axel, som berättar om våra upplevelser i Kyoto, Nara och när vi hamnade på japansk TV.

Kyoto och Fushimi Inari-taisha

Kyoto var en av platserna vi planerat att besöka redan innan resan. Tanken med resan var inte att besöka alla tempel och resa runt i staden utan vårt mål var att besöka och bestiga Fushimi Inari-taisha som är känt för alla sina torii gates, dvs traditionella japanska portaler.

När man väl kommer till foten av berget så finns det långa gator med matstånd innan vilket är bra – man behöver nämligen energin innan.

Att bestiga berget är en erfarenhet och upplevelse i sig. Det finns ingen klättring involverad utan det är långa gångar som tar dig igenom tiotusentals portaler och flera tempel längs vägen.

Utsikt över Kyoto
Utsikt över Kyoto
Långa gångar av torii gates
Tiotusentals torii gates pryder vägen upp för berget

Utsiktspunkter över Kyoto

Det finns flera utsiktspunkter men den bästa finns halvvägs upp innan vägen delar upp på sig. Här har du möjlighet att blicka ut över Kyoto och dessutom passa på att äta hyvlad isglass – ett väldigt bra ställe helt enkelt för att ta en paus innan den riktiga biten kommer.

Tänk på att vägen upp tar cirka 90 minuter och kan vara rätt jobbig att bestiga då vissa delar är brantare än andra.

Hyvlad islgass i Kyoto, Japan
Hyvlad islgass i Kyoto, Japan
Prislista för Torii
Prislista för Torii portalerna

För den som är intresserad av att ha sin egna torii gate så kan man givetvis betala och få allt från en mindre till en av de större portalerna installerade på berget.

Det är vanligt att riktiga affärsmän betalar för att hedra det mer traditionella Japan. Priserna är från 175 000 yen (13 600 SEK) för de mindre till 1 302 000 yen (100 000 SEK) för de större.

Toppen av Fushimi Inari-taisha
Toppen av Fushimi Inari-taisha finns ett oerhört vackert litet tempel med flera vackra konstverk och helgedomar.

Det finns två vägar uppför (och nedför) berget så vanligtvis börjar man med att gå upp via den ena och ner via den andra. Båda med olika utsikter och hållplatser. Efter besöket så gick vi runt i de lokala delarna runt berget för att sedan bege oss hemåt igen.

Nara och rådjuren

Vi träffade ett underbart gäng på vandrarhemmet som vi hängde mycket med. När frågan väl kom om vi ville följa med och besöka Nara så fanns det ingen tvekan, framförallt när jag hört så mycket från Svante om ”rådjuren på crack”. Det är oerhört lätt att ta sig till Nara som endast ligger 30 minuter bort med tåget med en kostnad på 280 yen (25 SEK!) så är det ett lättåtkomligt och billigt ställe att besöka medans du är i Kansai-området.

Parken i Nara

För dig som vill besöka rådjuren samt se flera av Naras tempel så är parken det bästa alternativet. Man går cirka 30 minuter raktsträcka där man kommer ut från tågstationen vilket gör det lätt att navigera till.

När vi väl kom fram så blir man överraskad över att det inte är så många rådjur som man trott – ack så fel jag hade då successivt, desto längre in i parken, blir de allt fler och fler. I parken finns alltifrån stora gräsmattor, rådjur, tempel och rådjur.

Rådjur
Det finns gott om rådjur i parken
Rådjur i grupp
Vissa rådjur kan vara väldigt aggressiva.

Tōdai-ji

I parken finner man även ett av Japans mest kända tempel, Todaiji-templet, som började byggas redan på 700-talet och tillhör skaran av tempel kallade ”Seven Great Temples”.

Här inne finner man även en av Japans största buddhor: Nara Daibutsu.

Skogen i Nara

Som nämnt tidigare, parken är fylld med tempel och desto djupare in du kommer desto fler ser man. Jag rekommenderar starkt att man beger sig hela vägen upp in i skogen som är en upplevelse i sig.

Det finns en bra karta från Art of Jimbo över Naras rådjurspark och de tempel som finns i området här.

Skogen i Nara

Vi var där i ungefär 4 timmar vilket ger dig gott om tid att besöka hela området (och större delen av alla skogsstigar). Efter en snabb eftermiddagslunch nere i stan så begav vi oss tillbaka till Osaka där nästa äventyr på dagen inväntade.

Vårt liv som TV-kändisar

Efter Nara så gick vi förbi den lokala supermarket och handlade mat för att laga på vandrarhemmet. Vi hade precis hunnit sätta oss ner för att börja äta när en reporter kommer in i common room (gemensamma vardagsrummet) och frågar om vi vill vara med i TV – Självklart går det inte att tacka nej till.

Efter vi ätit upp och tagit oss en öl så begav vi oss ut till entrén för en kortare förintervju där vi pratade lite om vad vi gjorde i Osaka och Japan i allmänhet. I början var vi inte säkra på vad det var för program och hur vi skulle målas upp i det men vi fick höra strax därpå att det var ett reportage som handlade om turister som valt att besöka Japan – något vi gärna delgav oss av.

Efter den första intervjun kom programledaren Fuminori Ujihara, tillsammans med ett helt TV-crew, för den riktiga intervjun.

Tvillingfeber i Japan

Något vi märkte rätt fort som tvillingar i Japan är att man är mer exotisk än en vanlig turist vilket blev väldigt tydligt under den riktiga intervjun när de upptäckte att vi inte bara var bröder – vi var tvillingar. Detta ledde till en kamera upptryckt i vårt ansikte med ett gäng exalterade japaner som skriker glatt samtidigt.

Efter cirka 1 timmes filmning fick vi frågan att följa med till Umeda sky building då de gärna ville ge oss en upplevelse (inför kameran).

Vi som blev intervjuade tillsammans med personal från Toyo samt programledaren.
Vi som blev intervjuade tillsammans med personal från Toyo samt programledaren.

Umeda sky building

Vill börja med att säga att trafiken i Osaka (och antagligen Tokyo också) är helt kaotiskt. Det finns en anledning varför deras tåg, tunnelbanor och bussar fungerar så effektivt – de behövs helt enkelt. En resa som bör ha tagit 15 minuter tog istället 50 minuter då man behövde stanna vid varje övergångsställe (som är cirka 50 meter mellan varandra) vilket gjorde att vi kom dit relativt sent.

Resan upp i byggnaden var imponerande i sig, framförallt då vi hade ett TV-crew som gick bakom oss hela vägen vilket fick besökarna att tro att vi var kändisar hela bunten och att de självklart måste ha bilder på oss.

Umeda

Efter en sista intervju högst upp och avsked så blev vi skjutsade tillbaka till vandrarhemmet där de tog våra namn och bilder på oss. Programmet kommer sändas 6 juni och det ska bli intressant att se hur 2-3 timmar långt material skärs ner till, om jag får gissa, 10 minuters reportage.

Det var en otrolig upplevelse utav många som vi hade i Japan.

Artikeln senast granskad: 6 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.

Kommentarer