Kortavgift

Det är vanligt att både bankkort, betalkort och kreditkort tar ut olika avgifter när du använder dem. Avgifterna kan variera stort mellan olika kort och kortutgivare. Något annat som variera är hur höga avgifterna är.

Vissa kort har många avgifter medan andra har färre. Ett kreditkort med höga avgifter behöver inte automatiskt betyda att det är ett dåligt kort. Om man har tur så kan avgifterna nämligen vägas upp av fina förmåner.

Vilka kortavgifter finns det?

Det finns olika slags avgifter, men det är vissa som är vanligare än andra. Se till att alltid läsa igenom kortets villkor för att se vilka avgifter som finns och hur höga de är.

De vanligaste avgifterna som kort är belagda med är årsavgift, uttagsavgift, valutapåslag och räntekostnad. Dessa fyra ska vi nu kika lite närmare på.

Årsavgift

Det är vanligt att kort har en årsavgift och det gäller både för bankkort, betalkort och kreditkort. En årsavgift brukar ligga på några hundra kronor, men det kan bli mycket dyrare än så. Det går att hitta kreditkort utan en årsavgift, vilket är perfekt om du vill ha kreditkortet som en buffert.

Det vanligaste är att årsavgiften ligger på 200-400 kr per år. Kostnaden dras årligen och oftast vid årsskiftet.

Uttagsavgift

Uttagsavgift är den avgift som banken tar när du tar ut kontanter i en bankomat. Avgiften brukar vara fast och ligga runt 30-40 kr. Det finns dock även kortutgivare som tar en procentuell avgift som baseras på beloppet du tar ut.

Vissa kortutgivare tar en avgift för alla uttag, både i Sverige och utomlands. Andra kortutgivare tar endast ut en avgift för uttag utomlands, antingen utanför EU, eller både i och utanför EU. Om du ska resa utomlands så är det bra att göra färre men större uttag för att behöva betala så få avgifter som möjligt.

Valutapåslag

Valutapåslag är en avgift som du får betala när du handlar eller tar ut pengar med ditt kort utomlands. Valutapåslaget gäller för alla valutor som inte är svenska kronor. Påslaget är en procentuell avgift och brukar ligga på 1-2 % av det belopp som du spenderar eller tar ut. Det blir snabbt höga summor om du använder ditt kort ofta.

Om du brukar resa mycket utomlands så är det fördelaktigt att välja ett kort utan valutapåslag. Alternativ är att välja ett kort med så litet valutapåslag som möjligt.

Ränta

Ränta är en avgift som tillkommer på betalkort och kreditkort. När du använder dessa kort så handlar du på kredit. Sedan samlar kortutgivaren ihop alla dina inköp och skickar ut en faktura som du ska betala. Vanligtvis ska du betala fakturan innan månaden är slut.

Om du betalar fakturan för sent så börjar det ticka ränta från och med det ursprungliga förfallodatumet. Räntan kan ofta vara hög, vilket innebär att det snabbt blir en hög räntekostnad.

Om du vill kunna vänta med att betala fakturan så är det viktigt att välja ett kort som erbjuder ett högt antal räntefria dagar eller månader.

Påminnelseavgift

Om du inte betalar fakturan för ditt kort i tid så kan det tillkomma en påminnelseavgift på fakturan. Det kan även tillkomma en förseningsavgift.

Artikeln senast granskad: 16 juli, 2024

Om författaren

Axel Hansson

Jobbat inom marknadsföring i flera år med stort intresse för privatekonomi, sparande och passiva inkomster från både investeringar och egna projekt.

Investerat på börsen i över 12 år med fokus på techbolag.