Tankar du mycket och ofta? Då kan det vara ett smart val att skaffa ett bensinkort. Denna typ av kort är också känt som tankkort och är kopplat till en specifik kedja av bensinstationer. Missa inte att du kan få bra drivmedelsrabatter och bonus när du använder kortet.
Vad är ett bensinkort?
Vi har sammanställt en stor guide med de bästa bensinkorten och tankkorten för dig som kör runt mycket på de svenska vägarna. Dessa kort är ett utmärkt val om du tankar ofta. Du kan nämligen passa på att samla poäng och få bonus när du tankar och handlar i de små butiker som ofta finns på bensinmackarna.
Om du ska spendera mycket pengar på bensin, varför då inte också se till att få lite nytta av alla stopp på bensinstationerna. Du kan dessutom få rabatt på drivmedel, vilket är perfekt när priserna slår i taket.
Det finns riktigt många tankkort att välja mellan. De flesta kedjor med bensinstationer har sitt eget kort, till exempel Preem, Circle K och Shell. Du använder givetvis kreditkortet på de bensinmackar som ingår i kedjan.
Bästa bensinkortet i Sverige för 2025 – Bäst i test
Här presenterar vi vilket bensinkort som är bäst i test enligt oss med drivmedelsrabatt:
Preem Mastercard
Gratis årsavgift
0.5 % i cashback på allt du handlar
25 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Upp till 50 000 kr i kredit
Årsavgift | 0 kr |
Kredit | 5000 – 50 000 kr |
Räntefritt | 56 dagar |
Effektiv ränta | 24.06 % |
OKQ8 VISA
Gratis årsavgift
20 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Bonus: 2% på OKQ8 stationer
Upp till 100 000 kr i kredit
Årsavgift | 0 kr |
Kredit | 1 000 – 100 000 kr |
Räntefritt | 45 dagar |
Effektiv ränta | 16,63 % |
Shell Mastercard
Gratis årsavgift
0.5 % i cashback på allt du handlar
15 öre/liter rabatt på bemannade stationer
Upp till 100 000 kr i kredit
Årsavgift | 0 kr |
Kredit | 5000 – 100 000 kr |
Räntefritt | 30 dagar |
Effektiv ränta | 27,59 % |
Fördelar med ett tankkort
Det finns mängder med fördelar med att ha ett bensinkort. En riktigt stor fördel är att du kan samla alla dina tankningar på en och samma faktura istället för att betala direkt när du tankar. På så sätt får du en lätt och smidig översikt över hur mycket pengar du tankar för.
Eftersom alla tankningar samlas på en faktura så betalar du allt vid ett och samma tillfälle. Du har oftast en räntefri period som innebär att du inte behöver betala ränta på din faktura. Den vanligaste räntefria perioden är 30-60 dagar.
Ett bensinkort kan vara extra bra för dig som har en partner som också tankar bilen. Då kan ni dela på samma bensinkort. Det är också bra för dig som vill samla alla betalningar till det företag du jobbar på.
Bonus på inköp på stationen
Med ett tankkort kan du ofta få bonus på alla inköp du gör på bensinstationerna. Med bonus eller återbäring på allt du handlar så blir dina inköp lite billigare och mer fördelaktiga. Eftersom du blir stammis så kan bensinstationerna helt enkelt ge dig fina förmåner. Bonus eller återbäring anges ofta i en förutbestämd procent.
Observera att du inte får någon bonus på bensinstationer som tillhör andra kedjor. Du får inte heller någon bonus i andra butiker.
Rabatt på drivmedel
Det går att hitta bensinkort som ger rabatt på drivmedel när du stannar för att tanka. Här är det ofta reglerat så att du enbart får rabatt när du tankar på bemannade bensinstationer. Det är värt att ha i åtanke om bensinmacken nära dig är obemannad, speciellt om du anser att det är den största fördelen med det kort du är intresserad av. Rabatten är ofta några öre per liter, vilket kan bli stora summor om du tankar mycket.
Försäkring vid resor
Det finns många bensinkort som erbjuder en försäkring som förmån och ofta handlar det om en reseförsäkring. Det är perfekt för dig som ofta är ute på resor. Reseförsäkringen kompletterar din hemförsäkring som ofta skyddar dig i 45 dagar. Det enda kravet som finns är att du måste betala resan med ditt kort för att försäkringen ska täcka.
Reseförsäkringen kan ha olika täckningsgrad beroende på vilket kreditkort du skaffar. Det vanligaste är dock att det ingår ett avbeställningsskydd, ersättning om ditt bagage blir försenat eller liknande. Även olycksfall på resmålet brukar ge ersättning.
Extra förmåner
Många bensinkort ger extra förmåner som sätter lite guldkant på din tillvaro. De är kanske inte så stora, men de är definitivt uppskattade. Korten kan bland annat ge förmåner såsom gratis kaffe om du dricker mycket kaffe på bensinstationen eller en gratis biltvätt. På så sätt kan du hålla din bil ren och fin.
Så väljer du vilket bensinkort som är bäst
För att hitta det bästa tankkortet bör du börja med att fundera på var du helst tankar. Vilken kedja åker du oftast till när bensinlampan börjar blinka? Det bästa är att välja den bensinkedja som har flest mackar nära ditt hem, ditt jobb och så vidare.
Vi rekommenderar också att du tänker på följande saker när du jämför bensinkort:
- Täckning runt om i landet – Hur många bensinstationer finns det runt om i landet som du kan använda kortet på? Ju fler desto bättre, speciellt i det område som du bor i. Det är helt klart en fördel om du kan använda ditt bensinkort så ofta som möjligt när du stannar för att tanka. Kika alltså på antalet bensinstationer runt om i landet, gärna både obemannade och bemannade.
- Bemannade eller obemannade stationer – Brukar du tanka på bemannade eller obemannade bensinstationer? Skiljer sig kortets förmåner åt beroende på om det finns anställda på macken?
- Vilka förmåner finns? – Kika på vilka förmåner du får om du tecknar kortet. Vilka förmåner är viktiga för dig och vilket kort erbjuder flest fördelar.
- Maxkredit – Hur hög är maxkrediten på kortet och hur hög kredit anser du att du behöver? Många vill ha en extra hög kredit för att kunna ha kortet som en buffert vid oförutsedda utgifter.
- Ränta – Hur hög är räntan på kreditkortet? Ju lägre ränta desto bättre, då behöver du inte betala en allt för hög ränteavgift om du vill skjuta på hela eller delar av betalningen.
- Räntefri period – Det är mycket bra om tankkortet erbjuder en räntefri period. Under den räntefria perioden behöver du inte betala någon ränta till dess att du betalar fakturan. Den räntefria perioden kan vara allt från någon enstaka månad till flera månader. Jämför därför noga hur långa perioder de olika korten erbjuder.
- Årsavgift – Vissa bensinkort tar ut en årsavgift. Avgiften ligger ofta på några hundra kronor. Ju högre årsavgift du betalar, desto mer förmåner bör du få av att använda kortet. Det finns även tankkort utan årsavgift, vilket innebär att kortet blir mycket billigare.
Du bör kika på alla ovanstående aspekter för att kunna göra en noggrann jämförelse av de olika korten. På så vis blir det enklare för dig att hitta det bästa kortet för din tankning. Vi har givetvis tagit alla aspekter i åtanke när vi har sammanställt vår topplista.
Så skaffar du ett tankkort
Det är generellt mycket enkelt att skaffa ett tankkort. Det enda du behöver göra är att skicka in din ansökan, något som vanligtvis sker online. Grundkraven brukar vara att du ska vara 18 år fyllda, myndig och sakna betalningsanmärkningar.
Du kan ha flera tankkort om du vill, men de flesta väljer att endast ha ett. En ansökan tar oftast endast några minuter och om din ansökan blir godkänd så dimper kortet snart ner i brevlådan.
Kommentarer